Γυναικοκτονία : Η έμφυλη βία στις μέρες μας

H γυναικοκτονία είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο. Ορίζει την λέξη ως «τη δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βασανισμό και τη δολοφονία μίας γυναίκας. Ο όρος αυτός έρχεται από παλιά όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Diana Russell, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο.
Το φαινόμενο της γυναικοκτονίας το παρατηρούμε σε ένα μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, όπου γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένη παρενόχληση και βία. Επίσης, αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ότι συχνά δέχονται συστηματική επίθεση χιλιάδες γυναίκες χωρίς να το καταγγέλλουν, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών.
Ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την βία κατά των ανδρών από αυτή των γυναικών είναι συνήθως ότι συμβαίνει σε δημόσιους χώρους από άτομα που δεν γνωρίζουν, ενώ οι γυναίκες συνήθως βιώνουν τη σωματική βία στο σπίτι και ο δράστης συχνά ανήκει στο περιβάλλον τους. Αυτό έχει κι άλλες συνέπειες καθώς όταν το περιστατικό βίας συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, συνήθως βρίσκονται κι άλλα άτομα που μπορούν να παρέμβουν και να ενεργήσουν ως μάρτυρες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Στέλιος Α. (Α’ Λυκείου)
Στις μέρες μας παρατηρούμε ότι πολύ συχνά εκδηλώνονται περιστατικά βίας ενάντια στις γυναίκες. Το φαινόμενο αυτό παρόλο που έχει κάνει την εμφάνιση του εδώ και πάρα πολύ καιρό, φαίνεται να αυξάνεται με ιδιαίτερα μεγάλο και με ανησυχητικό βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό δεν είναι τυχαίο βέβαια αφού τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Ο κύριος παράγοντας που άλλαξε τις ζωές μας ήταν η καραντίνα, η οποία επιβλήθηκε σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι έμειναν απομονωμένοι μέσα στα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχοντας ελάχιστη ή και ακόμη ανύπαρκτη επαφή με άλλα άτομα. Έτσι, ήταν πολύ εύκολο να εντείνονται οι σχέσεις τους συχνά καταλήγουν σε καβγάδες και σκηνές βίας.
Ένας ακόμα παράγοντας που συντέλεσε στην αύξηση της βίας κατά των γυναικών ήταν η οικονομική κρίση που προέκυψε εξαιτίας της καραντίνας. Πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, bar, καφετέριες, αναγκάστηκαν να κλείσουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, πράγμα το οποίο χειροτέρεψε την οικονομική κατάσταση πολλών ζευγαριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές διαφωνίες ανάμεσά τους ως προς τη διαχείριση της οικονομικής τους κατάστασης, γεγονός που συχνά οδηγούσε σε περιστατικά βίας.
Επιπροσθέτως, τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στον κόσμο για τους άντρες και τις γυναίκες παρατηρούμε ότι υποστηρίζονται ακόμα από πολλούς ανθρώπους. Αρκετοί άντρες θεωρούν ότι επειδή είναι ισχυρότεροι σωματικά από τις γυναίκες έχουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται με όποιον τρόπο θέλουν. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται περισσότερο σε μέρη με μουσουλμανικό θρήσκευμα, όπου θεωρείται ότι οι γυναίκες δεν έχουν σχεδόν καθόλου δικαιώματα. Για αυτό το λόγο τις βλέπουμε πολλές φορές να φοράνε μάσκες για να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να τους απαγορεύεται η εκπαίδευση και πρόσβαση σε διάφορα μέρη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το διαδίκτυο βοηθάει και αυτό στη διάδοση αυτών των αντιλήψεων. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατομμύρια χρήστες έχουν πρόσβαση σε διάφορες αναρτήσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την εξάπλωση όλων αυτών των στερεοτύπων. Έτσι, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν αυτές τις αντιλήψεις.
Συμπερασματικά, θα ήθελα να τονίσω τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Η βία ενάντια στις γυναίκες είναι ένα από τα χειρότερα φαινόμενα που παρατηρούνται στον κόσμο μας, γενικότερα όταν υποτίθεται πως και τα δύο φύλα είναι ίσα. Είναι πραγματικά απαράδεκτο και λυπητερό το γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα στον 21ο αιώνα.
Γιώργος Ν. (Α’ Λυκείου)
«Η βία των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών η πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη»,
(ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών όπως υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο ).
Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών και σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εξέλιξης τους. Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλές γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα ξυλοκοπηθούν, θα βιαστούν ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθούν από συντρόφους τους και δυστυχώς αρκετές δε θα μιλήσουν ποτέ για αυτό!
Παναγιώτης Κ. (Α’ Λυκείου)
Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας έχουν αναφερθεί πολλές κακοποιητικές συμπεριφορές κατά των γυναικών. Υπήρχε από παλιά αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά πρόσφατα βρήκαν το θάρρος οι περισσότερες γυναίκες να αναφέρουν τη δραματική εμπειρία τους. Οι λόγοι που οδηγούν τους άντρες στη συγκεκριμένη πράξη είναι οι εξής.
Πρώτα από όλα, η ψυχολογική καταπίεση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους κακοποίησης. Είναι γνωστό πως η ψυχολογική καταπίεση μας οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις. Ο άνθρωπος δεν σκέφτεται καθαρά σε μία τέτοια περίπτωση και χρειάζεται να ξεσπάσει κάπου. Εκεί πού ξεσπάνε συνήθως, είναι σε κάποιο από τα κοντινότερα πρόσωπα είτε είναι σύντροφος του θύτη, ή κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο.
Η ζήλια είναι ένας άλλος παράγοντας κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης πιστεύει πως είναι κατώτερος από το θύμα. Επίσης, συμβαίνει πολλές φορές ο άντρας να μην θέλει η σύντροφός του να φλερτάρει ή να έχει επικοινωνία με το αντίθετο φύλο. Σε αυτή την περίπτωση ο θύτης θα θέλει να φτάσει στο επίπεδο του θύματος και αφού καταλάβει ότι δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο του θύματος, τότε θα κάνει τα πάντα να μειώσει ή και ακόμα να βλάψει το θύμα λόγω ζήλιας.
Τέλος, πιστεύω πως η απιστία έχει μία επίπτωση στο φαινόμενο αυτό. Πιο συχνό παράδειγμα η αποκάλυψη μιας κρυφής σχέσης της συζύγου όπου έχει ως αποτέλεσμα, ο άντρας να ξεσπάσει πάνω στη γυναίκα του από την απογοήτευση του, τον θυμό ή και άλλα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει εκείνη την ώρα. Αυτοί πιστεύω πως είναι οι κυριότεροι λόγοι κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών. Με τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος θα μειωθούν οι περιπτώσεις και έτσι λιγότερες γυναίκες θα περάσουν αυτήν την δραματική εμπειρία.
Αλέξανδρος Μ. (Α’ Λυκείου)
«16χρονη μαθήτρια παρενοχλήθηκε από τον καθηγητή της εν ώρα μαθήματος», «34χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον άντρα της λόγω ζήλιας», «7χρονη αποκάλυψε ότι ο πατέρας της χτυπούσε και την παρενοχλούσε σεξουαλικά». Αυτά είναι παραδείγματα που χαρακτηρίζουν την επίκαιρη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική η σεξουαλική βία από σύντροφό της. Συγκεκριμένα, ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την ψυχολογική, σωματική η σεξουαλική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβάνοντας τον εξαναγκασμό η την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τους.
Αναμφίβολα, για να πράξει αναλόγως κάποιος άνθρωπος θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές αιτίες. “Λόγω ζήλιας”, “δεχόταν ψυχολογική καταπίεση”, “επιπτώσεις καραντίνας” συμπληρώνουν κάθε τίτλο άρθρων κακοποίησης γυναικών και καταφέρνουν να φέρνουν τις ισορροπίες και να μειώνουν τη δύναμη των λέξεων, «κακοποιήθηκε», «παρενοχλήθηκε», «ξυλοκοπήθηκε» αλλά και άλλες που δηλώνουν την τραγική κατάσταση και έτσι επιφέρουν τις παραπάνω αιτίες στις γυναίκες.
Σταυρούλα Γ. (Α’ Λυκείου)
Όλοι οι άνθρωποι κατά την πάροδο του χρόνου οδηγούνται σε γάμους, καθώς θεωρείται πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο «πρέπει να γίνει». Όμως, το αποτέλεσμα αυτής της βεβιασμένης κίνησης είναι να μην μπορεί να δοθεί τέλος λόγω διαφορών συνθηκών. Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι πολλές φορές ο άντρας να πιέζεται ψυχολογικά και να ξεσπά στην γυναίκα του με έναν από τους χειρότερους τρόπους. Επίσης, μια τρομερά δύσκολη περίοδος της ζωής μας ήταν η καραντίνα, όπου υπάρχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το αν ήρθαν πιο κοντά οι άνθρωποι ή απομακρύνθηκαν. Όλοι αυτοί ήταν οι λόγοι οι οποίοι δημιούργησαν την έξαρση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών στις μέρες μας.
Θοδωρής Π. (Α’ Λυκείου)
Γράφω αυτό το άρθρο για να αναφερθώ στο φαινόμενο της γυναικοκτονίας, η οποία είναι η πιο ακραία μορφή σεξιστικής βίας και εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στην χώρα μας. Είναι η πραγματικότητα. Όλο και πιο συχνά έρχονται στην επικαιρότητα υποθέσεις βίας κατά των γυναικών. Σεξουαλική παρενόχληση, ενδοοικογενειακή κακοποίηση, δολοφονίες….. Μοιάζει να μην υπάρχει λογική για το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών. Αλλά, όπως κάθε φαινόμενο πρέπει να έχει εξήγηση και είναι καλό να αναζητηθούν τα γιατί και να δοθούν απαντήσεις. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι σεξιστικές αντιλήψεις επιμένουν να αναπαράγονται. Ακόμη χειρότερα, εάν κανείς κοιτάξει ακόμη και στον κοινωνικό του περίγυρο θα δει νέους άντρες να αναπαράγουν σεξιστικά πρότυπα, να μιλούν δηλαδή με τρόπο υποτιμητικό στις γυναίκες. Αυτό είναι πολύ λυπητερό να συμβαίνει στις μέρες μας και το βρίσκω απαράδεκτο. Ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα και τα δύο φύλα να είναι ίσα.
Διονύσης Μ. (Α’ Λυκείου)
Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Σκλημπούνη Χριστίνα
